SmartPhones – inget blev sig likt!

Är det verkligen smart med smartphones?

Smartphonen har revolutionerat samhället på ett fåtal år men är verkligen alla aspekter till god för oss?

Världens första smartphone såg sitt ljus år 1996, det var då finska Nokia som lanserade serien Nokia Communicator men kanske var det först år 2007 som smartphones verkligen slog igenom då Apple släppte sin första iPhone. Idag 2017 har nästan alla någon typ av smart telefon eller surfplatta och möjligheterna med dagens modeller är nästintill obegränsade.

Kan vi verkligen hantera smartphones?

Dagens samhälle är ett informationssamhälle, vi har tidningar, tv, radio, poddar och så internet så klart. Vart vi än vänder oss så blir vi bombarderade med intryck. Från att tidigare bara haft tillgång till internet från hemmet framför datorn så har vi nu alltid tillgång till det i fickan och det nästan oavsett vart vi är och frågan är om detta verkligen alltid är bra? Svaret är nog högst individuellt och det är fantastiskt bra att ha tillgång till en smartphone när man verkligen behöver den.

Själv är jag ute och kör en hel del på vägarna och ibland skall man till en specifik adress och då är en smartphone med GPS i helt ovärderlig. Men sen samtidigt så kan jag känna för min egen del att man också blir lite beroende av den. Stunder där man tidigare bara var i nuet fylls nu istället nästan alltid av surfande på nätet och även om det kan vara kul så tror jag att det för många också kan bli en mini stress där man hela tiden känner att man måste kolla olika sociala medier, mejl, sms, Twitter, Instagram och så vidare.

Att resa med kroppen men inte med sinnet

Jag var för en tid sedan på en snorkeltur i Thailand, det var jag, min sambo och en kompis och mellan snorkeldestinationerna så satt min kompis och surfade hela tiden på sin telefon. Jag vet inte riktigt vad han gjorde men jag vet att han lägger sjukt mycket tid på Facebook så det lär ju ha varit det han gjorde. När jag såg detta beteende så insåg jag verkligen att det här med smartphones kanske inte bara har positiva effekter för oss människor för är det ändå inte lite tragiskt när man betalar dyrt för en resa och sen en snorkeltur på det men samtidigt och trotts detta så är man fortfarande hemma eller någon annanstans i sinnet.