”Bloggosfärens” storhetstid

När bloggarna blev populära för nu runt tio år sedan var de till en början det enklaste och snabbaste sättet att dela med sig av vad var och en tyckte och tänkte om saker och ting, på många sätt någonting av en dagbok online, i vilken olika erfarenheter berättades ofta i kombination med fotografier och länkar till andra sajter på nätet. Bloggarna finns kvar än idag men har till en stor del blivit ersatta av olika sociala medier och appar för PC, Mac och mobil.

Facebook, Twitter och Instagram

De sociala medierna har bidragit till att bloggandet inte längre är så populärt som tidigare, många skriver några rader på muren på Facebook, laddar upp ett hashtag på Twitter eller några foton på Instagram, istället för att redaktera ett blogginlägg som sedan måste publiceras på bloggsajten. Att dela med sig av sitt liv, sina intressen samt att tycka till om båder det ena och det andra är både snabbare och enklare genom de sociala medierna än med hjälp av den traditionella bloggen.

Många har slutat

Det är ett faktum att många helt har slutat att blogga och ersatt sin aktivitet på nätet med att lägga upp lite kortare texter och kanske några fotografier på något av de sociala medierna. Den app som mest används för detta ändamål är nog Facebook, kanske speciellt då om resor och andra aktiviteter som, till exempel, utflykter, tävlingar m.m. det är till just dessa som ett eller flera fotografier passar utmärkt. Bloggens tid är inte på något sätt över men saken är den att själva bloggandet har förlorat mark gentemot de nya medierna.