Framtiden på nätet?

Internet of things

En av alla spännande digitala tekniker som kan bli verklighet är ENUM, vilket innebär att telefonnummer kan fungera som en webbadress och att det därför blir möjligt att skicka meddelanden från mobil till dator och tvärtom. Faktiska telefonnummer kan alltså komma att bli ett minne blott!

Ett hett samtalsämne är också IOT, Internet of Things, där allting i vårt hem och publika tjänster är ständigt uppkopplade. Redan idag finns exempelvis självscanning av biljetter och varor i matbutiken. Helt klart är att Internets hastighet hela tiden ökar och att vi därför kommer att kunna använda den virtuella miljön ännu mer. Wifi kommer att finnas på fler platser och bli mer tillgängligt för alla. Mobilen ökar hela tiden i utrymme och kommer troligtvis snart kunna jämföras med en superdator också i hastighet och därmed digitalisera det mesta omkring oss.

Sociala medier

Idag styrs många redan av vad som händer på sociala medier som Facebook, Instagram, Snapchat och Youtube. Youtube spås bli större av flera anledningar. Det kan användas som en uppkopplad virtuell butik där vi kan shoppa allt vi behöver, som instruktionsbok och manual och som TV då kanaler och serier alla kan samsas här. Men vad händer då tekniken blir allt bättre?

En skapad verklighet

Förbättrad teknik strävar vi såklart efter. Men det kan också bli svårare att urskilja mellan vad som är äkta och vad som är redigerat. Med virtuella världar och CGI (computer generated imagery) är det redan svårt att se om en hund är äkta eller digital, och med nya redigeringstekniker kommer även ljud och bild att kunna synkroniseras och bli enklare att manipulera till sin egen fördel. Detta kan i sin tur komma att utnyttjas mer i debatter och som opinionsbildning. Framtidens Internet kommer förmodligen även kräva en hel del teknik och lagar för att motverka manipulation av våra sinnen för egna intressen. Många företag kommer vara intresserade av att fånga just din uppmärksamhet, på både gott och ont.